Breuk riolering bij de gevel.

Nederland zakt. De huizen staan op heipalen, omdat ze anders weg zouden zakken. In de kruipruimte van de huizen hangt de riolering op aan de vloer of aan de funderingsbalken. Maar buiten zakt de grond. Om de paar jaar moet de tuin opgehoogd worden, maar in de grond  ligt o.a.  de riolering  en die wordt door de zakkende grond mee naar beneden getrokken.
Dus bij de gevel, het punt waar de riolering nog vast zit aan de woning, komt het regelmatig voor dat de riolering breekt.
 

Paal door de riolering!

Onlangs hebben we een camera-inspectie uitgevoerd omdat de bewoners regelmatig last van een verstopte riolering hadden. Tijdens de camera-inspectie zagen we dat er iets door de riolering stak. Na de camerakop te hebben getraceerd kwamen we precies bij een paal van een hekje. Na opgraven werd het voor iedereen duidelijk.
Als je van plan bent om een hekje te plaatsen is het heel handig om even uit te zoeken waar de riolering loopt.

Heel oude riolering!

Wij werken veel in Dordrecht. De oudste stad van Nederland met Stadsrechten sinds 1220. En dan kom je wel eens een oude riolering tegen.  Deze week werden we gebeld door iemand met rioolproblemen in een huis uit 1650.

Een schattig huisje. Mooi gerenoveerd met een riolering van PVC. Tenminste, het eerste stuk. Halverwege kwamen we ineens een heel oude riolering tegen. We dachten eerst dat de riolering tegelijk met het huis was aangelegd, maar een beetje onderzoek leert ons dat de eerste aangelegde rioleringen in steden stammen uit de 19e eeuw. Dus ergens in 1800.

De riolering in dit huis heeft dus ongeveer 200 jaar goed gewerkt. Dat noem ik nog eens vakmanschap. Tegenwoordig maken we zie niet zo duurzaam meer helaas.

Maar het is wel leuk om te zien.

Boomwortels Sequoia vernielen Riolering

In een straat in Dordrecht heeft de gemeente hele mooie Sequoiabomen neergezet. Het ziet er prachtig uit. Alleen hadden ze misschien toch beter wat onderzoek kunnen doen. Sequoia wordt ook wel Mammoetboom genoemd. De officiele naam is Sequoiadendron giganteum. Ik spreek geen Latijn, maar het woord giganteum zal waarschijnlijk niet klein betekenen.

De grootste mammoetboom is 80 meter hoog met een omtrek van 31 meter. Deze is wel duizenden jaren oud. De grootste in Nederland is heeft een omtrek van 7,9 meter.

Om te zorgen dat de bomen niet omvallen hebben ze natuurlijk ook ontzettend veel wortels. En deze wortels maken dus de riolering van de huizen kapot. Op de foto hiernaast is een stukje riolering ertussenuit gezaagd.  De riolering zit dus vol met wortels die de doorstroming blokkeren.

Nu is het zo dat de gemeente altijd netjes de schade herstelt. Maar ik vraag mij wel eens af of ze geen spijt hebben van de boomkeuze.